top of page
  • Crito

Lanoye en die nadraai

Miskien is dit die tinteling wat ek aanvoel sedert die naweek se Nag van Passie op Stellenbosch – hoofsaaklik danksy Tom Lanoye se aandeel – maar ek sukkel verskriklik om opgewonde te raak oor enige van die boekeblaaie van vandag en gister. Dit is asof alles in dieselfde stil, gedempte toon is van Melvyn Minnaar se bespreking van die Tidboald-boek (Die Burger). Die opgewondenheid wil net nie vir my rys uit die geskrewe woorde nie.

Lanoye se bekkigheid keer terug na my gedagtes.

En dan sien mens hoe Annemarie van Niekerk se bespreking (verlede week in Die Burger) van die Marita van der Vyver-boek skielik in Beeld opduik. Tag, swaer Dirk, het jy niemand in die ou Transvaal wat sy/haar hand aan Van der Vyver wil waag nie?

Of is dit die voorskemering van die nuwe bedeling waarvan almal by Media24 praat? Vier boekeblaaie met resensies wat onderling uitgeruil word?

Dan dwaal my gedagtes terug na die suigeling van Nag van Passie, uit wie se mond kaalkop die waarheid gekom het.

Darem een ligpunt – en ‘n pluimpie aan Jaybee Roux, wat een van die ongewoonste dinge nog gedoen het wat ek nog by ‘n boekeresensent teengekom het. Roux, die bekende skrywer, vertaler en taalpraktisyn van Velddrif, is dapper. Hy daag diegene wat Gail Schimmel se “Marriage Vows” nie 100% so tops vind as hy nie, om hom te kontak sodat hy hul geld kan teruggee. Persoonlik. Die uitgewer is seker dol op hom.

Met een magtige kopsprong oortuig hy my dat hy meer is as net Gerrit Brand se all-purpose resensent.

En dan dink ek terug aan die Nag van Passie, en Tom Lanoye. Vandag se hoogtepunt bly die naweek se herinnering.

2 views

Recent Posts

See All

Swaai sterk

Soveel as wat ek saamstem met die toekenning van KykNet en Rapport se pryse vir die beste boekresensente van 2021 aan Jean Meiring, Charl-Pierre Naudé en Izak de Vries, dink ek dis tyd vir ’n radikale

Irritasie

Ja, die kat kom terug. Lekker lang vakansie. Rustige dae met die Suid-Afrikaanse ambassadepersoneel terwyl ek probeer om my lewe weer agtermekaar te kry nadat ’n tweevoetige eweknie van harige Mangali

El anciano gooi mielies

Kon sweer ek het Breyten Breytenbach gister in Barcelona sien stap. Dit blyk toe egter ’n ou Spaanse omie te wees, en ek sit met die daai simpel nadraai van ’n ou Spanjaard wat dink ’n jong - wel, soo

Comments


bottom of page