top of page
  • Uitmelkbos

TWEE KLEIN KRUKKIES


Verjaardag-wyntjie.


Die bekende spel Bingo is veral gewild by senior burgers. In die sogenaamde “Bingo Lingo” wat ingewydes in die bekende spel onder mekaar besig, is die getal 77 bekend as die “two little crutches.”

Synde self op die vooraand van my 77ste verjaardag more (Woensdag 3 Januarie) hoop ek maar die “krukke” slaan op die vorm van die 7’s – nie op voorspelde gevolge van die bereiking van so ‘n hoë ouderdom nie.

Hoë ouderdom is 77 inderdaad, lees ek. Op jou 77ste jaar steek jy as’ t ware die grens oor van “‘oud” tot “baie oud. Jy word ‘n Metusaleg. Jy voel aan jou bas al hoe meer die waarheid van skertsende woorde wat ek, nog onervare in sulke sake, jare tevore uit oneerbiedigheid oor die ouderdom gepleeg het (Uit Polisie, Polisie, Ons reënboog is geroof!):

“Elke denkbare kanaal, van nasaal tot urinal, raak verstop of skeef of krom, dis die kruis van ouderdom!”

Ander prikkelende feite oor ouderdom 77 is op Google beskikbaar. Voorbeeld: uit elke 100 00 geboortes leef 64 542 tot daardie ouderdom. Nogal ‘n gewigtige gedagte dat ‘n derde van die kalwers in jou hok al langboompies toe is.

Jy staan darem nie met jou een voet in die graf en die ander op die spreekwoordelike piesangskil nie – wel, nie noodwendig nie. Die lewensverwagting vir ‘n man van 77 is 9,7 teenoor 11,5 vir ‘n vrou. So beweer die mense wat statistieke van sulke sake hou.

‘n Ding kom my op die vooraand van die biezondere verjaardag oor wat ek maar moet verklap.

Ek en Tokkie gaan ry maar my selfoon is skoonveld. Oral gesoek, besluit ek ten einde raad om die selnommer op die landlyn te skakel. Skielik gaan die ding oorverdowend aan’t skel – in my hemp se bosak!

Jy word oud, Hennie, jy word oud!

Oud, bepaald. Van die begrip “stokoud” skram ek egter steeds doelbewus weg. Klink darem nie vleiend nie.

Laat ‘n mens nie te veel oor die onvermydelikheid van stygende jare en die implikasies daarvan tob nie. Konsentreer op die positiewe – dis ook die advies wat ek telkens van my vrou kry.

Altyd bly immers nog stof tot dankbaarheid oor.

Asof ek gerusstelling soek, gaan lees ek toe maar weer ‘n stukkie wysheid oor die ouderdom uit Yesler se operette “Der Lustige Ehemann” (die vrolike eggenoot). Wyle Fred Schnetler het dit op my 60ste vir my gestuur uit die Swartland waar hy afgetree het:

Fein, fein schmeckt uns der Wein wenn man zwanzig ist, und die Liebe. Fein, fein schmeckt uns der Wein Wenn man dreissig ist, und auch die Liebe. Wenn man vierzig ist, man nog gerne kuesst Sonders wenn man ein sparsam gewesen ist. Doch wenn man aelter wird, und langsam kaelter wird, Bleibt allein nur der Wein.

Die vernuftige Fred het dit so “overgeset”:

Fyn, fyn smaak ons die wyn as ‘n mens twintig is, en die liefde. Fyn, fyn smaak ons die wyn as ons dertig is, en ook die liefde. As ons veertig is, soen ons nog graag, mits ons ‘n bietjie spaarsaam was. Maar as ons ouer word, en stadigaan kouer word, Bly alleen net die wyn.

Maar darem nog die wyn – let wel!

Ná die wyn – daarna ek weet nie. Ek is nog net 77.

0 views

Recent Posts

See All

Probleme probleme

Die hoop het toe nie beskaam nie. Rapport het afgelope Sondag vorendag gekom met ’n noemenswaardige resensie – Trisa Hugo se skrywe oor Veldhospitaal 12, die nuwe roman deur Marinda van Zyl. Boek24? W

SKOONHEID SONDER SKROOMHEID

Op bladsy drie van Die Burger vanoggend verskyn o.m. berigte oor die Mej. Wệreldwedstryd waarin Shudu Musida SA se kroon dra, en ‘n motorfiets-uitstappie na die Hartebeespoortdam waarvan die afwesighe

Comments


bottom of page