top of page
  • Uitmelkbos

KREEF: KOLE OF KOOKWATER?

Dispuut is darem ‘n sterk woord, maar ‘n element van diskordansie kan nie ontken word nie oor die vraag hoe die kreef moet gaar kom: kole of kookwater.

Kreef is nie gereeld op die Van Deventers se spyskaart nie, maar is wel op 17 Desember wanneer spesiale vriende, Chris en Annette van Rensburg, kom kuier – buitendien twee wat beloning verdien vir ‘n winderige aand lank-lank gelede in Luderitz toe, met groot inspanning, in ‘n storthokkie kreef vir ons en ons kinders gaar gemaak is.

Hoekom ek daardie aand só op die agtergrond was, kan ek nie meer ná al die jare onthou nie, maar my vriend Chris, destydse buurman in Bloemfontein, wat hondsiek was, was al hoesende en proesende in die rol van sjef. Annette was ‘n sjarmante en entoesiastiese assistent.

Die diskoers oor die regte metode 17 Desember – een wat lekker kuier moontlik sal maak sonder om smaak in die proses in te boet – het begin kort nadat die beskikbaarheid van die Weskus-lekkerny vir die geleentheid bekend geword het.

Tokkie het al hier op Melkbos aansienlike welslae met kreef behaal, soos die aand toe die foto’s hierbo geneem is. Nie verrassend vir ‘n Vrystaatse meisie nie, staan en val sy egter by die beproefde kookwater-metode.

Jy kan maar sê sy is, soos die kreef self, aldus André P. Brink, in die titel van een van sy minder onvergeetlike boeke , “gewoond daaraan”. Buitendien is sy ten gunste van ‘n omvattende reinigingsproses voordat dié koningskos op die tafel kom. Sy hou, om brutaal eerlik te wees, nie van die “gemors” in ‘n kreef se kop nie.

Ek spreek met minder deurlugtige ervaring van die onderwerp, maar kom sterk op vir die kole-idee met die oog op ‘n gesellige tydjie om die braaier, natuurlik met ‘n koue wittetjie in die hand.

Buurvrou Una Beukman is ‘n Weskusser van faam en ken seekos of sy dit uitgevind het. Ek klop toe by haar aan en sy laat weet die volgende:

“Jy sny dit op sy maag oop van bo tot onder, spoel onder skoon water af,

maak ‘n lekker botter- en suurlemoensousie, gooi rugkant op die rooster en drup met sous. Draai om en braai maagkant, nou nie so lank soos skaaptjops nie, maar jy sal sien as die vleis wit word. Draai miskien so twee keer om op elke kant ná so 4-5 minute se braai. Dan eet jy dit maar so uit die dop

en die sousie loop teen jou kennebak af. Lekkerder as lekker.”

Ek vermoed die feit dat 16 Desember Versoeningsdag is, het ‘n rol gespeel; Una se geesdriftige kennersadvies het egter waarskynlik die deurslag gegee dat onse krefies kole toe gaan die aand as Chris en Annette kom kuier.

As blog-vriende oor die plan, of oor Una se voorgestelde formule vir goeie kreef, ‘n eiertjie wil lê, wil ek hulle aanmoedig om nie beskroomd te wees nie.

Ons wil graag lekker kreef eet saam met die Van Rensburgs.

3 views

Recent Posts

See All

Probleme probleme

Die hoop het toe nie beskaam nie. Rapport het afgelope Sondag vorendag gekom met ’n noemenswaardige resensie – Trisa Hugo se skrywe oor...

SKOONHEID SONDER SKROOMHEID

Op bladsy drie van Die Burger vanoggend verskyn o.m. berigte oor die Mej. Wệreldwedstryd waarin Shudu Musida SA se kroon dra, en ‘n...

Comments


bottom of page