top of page
  • Uitmelkbos

IN VLAMME OP

Op die N4, by Mthomjeni, naby Machadodorp in Mpumalanga, was die Star Stop Milly’s ‘n baken.

Ek hou nie van stilhou langs die pad nie, en doen dit nie onnodig nie, maar brandstof- en ander behoeftes verplig jou soms. Op die N4 op pad Sabiepark toe was dit dan uithou en aanhou totdat die imposante wit grasdak-geboue van Milly’s langs die skilderagtige foreldam op die plaas De Kroon links van die grootpad opdoem.

By daardie afdraai het ek minder teësinnig as elders my flikkerlig ge-aktiveer. Die plek was inherent aantreklik, mooi geleë, netjies, skoon en doeltreffend. “Star stop” – hy het die naam verdien.

Hoeveel liters Caltex het ek al daar eers in my rooi Mercedes, daarna in die blou Kombi (die “Bosbus”), en later in die ou Honda CR-V laat ingooi? Hoeveel keer is my voertuig se voorrruit hier gewas? Hoeveel hamburgers, geroosterde broodjies en koffies is in BJ’s geniet?

‘n Keer het ons spesiaal gestop omdat my neef Ben Smith van Randburg ons meegedeel het jy kan in die geriefswinkel sulke oulike armbandjies koop om die muskiete van jou lyf te hou. Jy spuit hulle met sitronella-olie.

Een keer het ons Johan en Mariza, ons Georgekinders, met die “Bosbus” op O.R. Tambo gaan haal (toe dalk nog Johannesburg Internasionaal?). Ná die pitstop by Milly’s vra Johan my: “Pa, waar is die noodwiel?” Die Kombi se noodwiel is ondanks voorsorg – ‘n stewige slot – in die blessitse Johannesburg gesteel. Eina pyn!

Partymaal was dit nie nodig om by Milly’s te stop nie. As ons by Milly’s verbyry, kry ek egter weer moed vir die res van die reis Sabiepark toe: Nelspruit is nie meer só vreeslik ver nie!

Nou moet ek oor Milly’s in die verlede tyd skryf. ‘n Verwoestende brand waarskynlik weens kooltjies wat op die grasdak beland het. Niks is oor nie – buiten die vulstasie. Dié is gered deur water uit die dam wat deur ‘n helikopter in groot emmers op die smeulende buurgeboue bly uitgiet is.

Mense stop seker nog om petrol aan te skaf. Ek sal nie graag nie. Die swart gebrande murasies sal my laat siek voel oor só ‘n eersteklas-plek wat in vlamme op is.

Wat my verwonder, is dat ek wat nogal my vinger op die nuuspols probeer hou, die twee-dae-oue nuus oor Milly’s vandag uit Nederland op Facebook raakloop – ‘n adres waar ek bittermin kom. Was dit nie oor die radio nie? Het ek net die betrokke bulletins gemis? In Die Burger was dit bepaald nie – maar dis nie snaaks nie. Machadodorp is “ver, ver, anderkant die verste ster” (ekskuus, Uys Krige) – amper 2 000 km van Kaapstad.

In Die Burger se nagkantoor werk mense wat nie eens weet waar Machadodorp is nie, raai ek. En ek probeer nie snaaks wees nie. Baie Kapenaars is mos maar berug onkundig oor die lewe anderkant die Hexrivierberge, of hoe?

Naskrif: Dinsdag is ons op pad (of, eerder, in die lug) – as die aswolk opgeklaar is!

1 view

Recent Posts

See All

Probleme probleme

Die hoop het toe nie beskaam nie. Rapport het afgelope Sondag vorendag gekom met ’n noemenswaardige resensie – Trisa Hugo se skrywe oor Veldhospitaal 12, die nuwe roman deur Marinda van Zyl. Boek24? W

SKOONHEID SONDER SKROOMHEID

Op bladsy drie van Die Burger vanoggend verskyn o.m. berigte oor die Mej. Wệreldwedstryd waarin Shudu Musida SA se kroon dra, en ‘n motorfiets-uitstappie na die Hartebeespoortdam waarvan die afwesighe

コメント


bottom of page