top of page
  • Uitmelkbos

HIER’S DIE SKOOLBUS!


Niemand wat HvD in sy jonger jare geken het, en seker ook ‘n goeie klompie wat hom korter ken of glad nie ken nie, sien waarskynlik kans vir nog ‘n dosis stories oor die “Skoolbus” of “Grassnyer” nie.

Nee, ek gaan julle nie weer verveel met anekdotes soos die een oor hoe die Kollegemanne my vlootblou 1961-model Fiat 500- stasiewa die trappe opgedra het en in Kollege se kuierkamer staangemaak het die dag toe ek die pragtige joolmeisies na middagete moes huis toe vat nie.

Aanbevole leesstof: “In Kamera” (Protea, 2003), en voorheen op hierdie einste blog, meen ek.

Maar ek gaan hom darem regtig vir julle wys: my tweede vuurwa (vuurwa?) in al sy glorie (glorie?), soos ek hom in die blaaie van ‘n dikke knewel van ‘n boek met meer as 500 bladsye oor die Fiat-storie teenkom.

In die boek, “Tutte le Fiat” (Al die Fiats, as ek reg uit Italiaans vertaal) kry ek die Fiat 500-stasiewa op bladsy 308. Die Italianers noem hom ewe vernaam die Giardiniera, wat nogal aan die naam “Grassnyer” (‘n Pierre le Roux-skepping) ‘n sekere geldigheid verleen.

Ek het my Fiat in 1962 gekry en in 1965 in Kaapstad verkoop ná ‘n uitmergelende rit deur die Karoo vir my vuurdooopjaar in die persgalery van die Volksraad. Hy is toe vir die terugrit met ‘n gebruikte ligblou Cortina vervang – in elk geval ook ‘n geriefliker vrymotor (vra Tokkie).

Die stasiewaentjie het in 1961 op die toneel verskyn, lees ek in “Le Tutte Fiat”. Die beroemde klein 500 Topolino (soortgelyk aan die een waarmee my kollega en woonstelmaat in ‘n stadium in Bloemfontein, Willie Kühn, gery het) dateer egter al uit 1936.

Op my werf, www.hennievandeventer.com, is ‘n blad met al my motors deur die dekades. Die 500-stasiewa Gardiniera ontbreek, omdat ek geen foto kon opspoor nie. Daardie leemte sal terstond reggestel word.

1 view

Recent Posts

See All

Probleme probleme

Die hoop het toe nie beskaam nie. Rapport het afgelope Sondag vorendag gekom met ’n noemenswaardige resensie – Trisa Hugo se skrywe oor Veldhospitaal 12, die nuwe roman deur Marinda van Zyl. Boek24? W

SKOONHEID SONDER SKROOMHEID

Op bladsy drie van Die Burger vanoggend verskyn o.m. berigte oor die Mej. Wệreldwedstryd waarin Shudu Musida SA se kroon dra, en ‘n motorfiets-uitstappie na die Hartebeespoortdam waarvan die afwesighe

Comments


bottom of page